FSMVÜ | Turkuaz Sergi
Turkuaz Sergi

Tezhip, minyatür ve hat sanatları alanlarında eser veren sanatçılar, “Türk rengi” olarak da adlandırılan turkuaz rengin ağırlıklı olduğu eserlerini “Turkuaz Sergi”de bir araya getiriyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan “Turkuaz Sergi”, 30 Nisan 2019'da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda açılıyor. Sergide, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Enstitüsü öğretim üyeleri Ali Toy, Betül Bilgin, Davut Bektaş, Hüsrev Subaşı, Mustafa N. Çelebi, Nihal Aracı ve S. Hilal Arpacıoğlu’nun turkuaz temalı tezhip, minyatür ve hat eserleri yer alacak.

“Turkuaz Sergi”, tezhip, minyatür ve hat sanatının ana renklerinden olma özelliği taşıyan, içe ferahlık veren etkisi, iyileştirici gücü ve mekânı hareketlendiren özelliğiyle sanatı ve sanatçıyı temsil eden turkuaz rengin, bu üç sanattaki uygulamalarına odaklanıyor.

“Türk rengi”nin klasik sanatlardaki görünümü

Zengin ve canlı bir renk kültürüne sahip olan Orta Asya ve Türk geleneğinde kutsal olarak kabul gören ve yaşamın sürekliliğini temsil eden mavi ve yeşil renklerinin tüm açılımlarını yansıtan turkuaz, Mançurya Denizi’nden Tuna Nehri’ne kadar yayılan alanı kapsayan Türk coğrafyasında M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren bütün tezyinat unsurlarında kullanılıyor. Kelime olarak ilk kullanımına 16. yüzyılda rastlanılan, “Türk rengi” olarak da bilinen ve Fransızca Türk kelimesinin söylenişinden türetilmiş bir kelime olan turkuaz, adını; gücü ve kudreti ifade eden turkuaz taşından alıyor. Kitap tezyini sanatlarında da önemli bir yer tutan turkuaz, tezhip, minyatür ve hat sanatının ana renklerinden olma özelliği taşıyor. İçe ferahlık veren etkisi, iyileştirici gücü, mekânı aydınlatan ve hareketlendiren özelliği sayesinde sanat ve sanatçıyı temsil eden renk olarak da görünüyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde, İstanbul Üniversitesi Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜZEYUM), Genel Sekreterlik, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Görevlisi Betül Bilgin tarafından organize edilen “Turkuaz Sergi”, 10 Mayıs’a kadar İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda görülebilir.

Etkinlik Türü : Sergi
Yer : İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu