FSMVÜ | İslam Seçen’in Adı Kurduğu Atölyede Yaşayacak
Haber Etkinlik Arşivi
İslam Seçen’in Adı Kurduğu Atölyede Yaşayacak

3 Aralık 2019

Klasik kitap sanatlarına yarım yüz yılı aşkın süredir hizmet eden sanatkâr ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim görevlimiz İslam Seçen, Fatih Camisi’nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Seçen’in ismi Üniversitemizde kurduğu atölyede yaşayacak.

Uzun süredir kanser tedavisi gören ve 30 Kasım’da hayatını kaybeden 83 yaşındaki cilt sanatı ustası İslam Seçen için Fatih Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine çok sayıda öğrencisi ve meslektaşı katıldı. Dualarla son yolculuğuna uğurlanan Seçen’in cenazesi Yeni Kozlu Mezarlığı’nda defnedildi.

Cenaze törenine katılan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, İslam Seçen’in vefatının geleneksel Türk sanatları camiası için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi. Türk cilt sanatının duayen ismi olan Seçen’in Güzel Sanatlar Fakültesi’nde beş yıl boyunca ders verdiği atölyenin kurucusu da olduğunu söyleyen Subaşı, cilt atölyesine onun ismini vererek hatırasını daima diri tutacaklarını ifade etti.

İslam Seçen

1936 yılında Kosova Priştine’de doğan İslam Seçen ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1952’de Kosova Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenimine başlayan Seçen, 1957’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne geçiş yaptı ve 1960’ta mezun oldu. Eğitimi boyunca Prof. Dr. Sacit Okyay’dan klasik cilt dersleri, Prof. Emin Barın’dan modern cilt ve kaligrafi dersleri aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının isteğiyle 1961 yılında Süleymaniye Kütüphanesi Cilt ve Patoloji Servisini kuran Seçen, 27 yıl sayısız eseri restore ederek yeni nesillere aktardı ve buradan baş uzman olarak emekliye ayrıldı. 1977’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü Geleneksel Türk Sanatları Kürsüsü’nde Türk Ciltçiliği üzerine öğretim görevlisi oldu.

Yurt dışında önemli restorasyon faaliyetlerinde bulunan Seçen, Lizbon Gülbenkyan Müzesi’ndeki yazmaları restore etti. 2001 yılında emekli olan Seçen, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde cilt öğrencileri yetiştirmeye devam ediyordu.

Sayısız sergi, seminer ve konferansa katılan sanatkâr, 2012 yılında Gümüş Lale Ödülünün, 2012 yılında Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün 2015 yılında ise Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülünün sahibi oldu.