FSMVÜ | FSM’li Banu Acar’ın “Plastiğe Hayır De” afişi ilk 100’de
Haber - Etkinlik Arşivi
FSM’li Banu Acar’ın “Plastiğe Hayır De” afişi ilk 100’de

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ve Adnan Kahveci Vakfınca düzenlenen, 67 ülkeden 2 bin 407 tasarımın yarıştığı “Sıfır Atık” konulu “4. Uluslararası Afiş Yarışması”nda, öğrencimiz Banu Acar’ın tasarımı sergilenmeye değer görülen 100 eser arasında yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle düzenlenen “4. Uluslararası Sıfır Atık Konulu Afiş Tasarımı Yarışması ve Sergi Projesi”nde aralarında akademisyenlerin, profesyonellerin, lisansüstü ve lisans öğrencilerinin de olduğu tasarımcıların 2 bin 407 eseri rekabet etti. Dünyanın farklı ülkelerinden akademisyen ve profesyonel grafik-tasarım sanatçılarından oluşan 21 kişilik uluslararası jürinin değerlendirdiği tasarımlar arasında Grafik Tasarımı Bölümü öğrencisi Banu Acar’ın “Say No To Plastic” yazılı afişi, sergilenecek 100 eserden biri oldu.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan çevre sorununa dikkati çekmek amacıyla düzenlenen yarışmaya, sanatın görsel gücünü kullanarak farkındalık oluşturmak için katıldığını söyleyen Banu Acar, “Bu konuyla ilgili daha fazla yarışma ve sergiler yapılarak hem genç tasarımcılar desteklenebilir hem de daha çok insan sürdürülebilir çevre, sıfır atık, çevre kirliliği hakkında bilinçlendirilebilir.” diye konuşuyor.

Tasarım ve sanatla iç içe olmaktan, alanın yeniliklerini takip etmekten büyük bir keyif aldığını dile getiren Acar, “Mesleğimle ilgili kitaplar okuyorum, atölyelere katılıyorum, sergileri ve tasarım yarışmalarını takip ediyorum. Daha önce de farklı yarışmalara katıldım. Sergileme ve mansiyon ödülleri aldım.  Aynı zamanda çağdaş sanatla ilgileniyorum. Telden heykeller yapıyorum. Gelecekte de sadece grafik tasarım alanında değil sanatın farklı alanlarında yer almak istiyorum.” diyor.

Deneysel tipografi çalışmaları esin kaynağı

Çevre ile ilgili konularda hassas olduğunu, bu nedenle alanın sorunlarına yönelik işlerde yer aldığını belirten Acar şöyle devam ediyor:

“Bu projede yer alıp insanların çevre sorunları ile ilgili bilinçlenmesinde katkım olsun istedim. Yarışmaya katılmaya karar verdiğimde nasıl bir tasarım yapacağım konusunda bir fikrim yoktu. Tipografi dersinde yaptığımız deneysel tipografi çalışmaları bu süreçte bana ilham kaynağı oldu ve çöp poşetleri ile toprağın üzerine yazı yazarak plastiğin doğaya verdiği zararı anlatmak istedim. Uluslararası bir yarışmada böyle bir derece almak çok gurur verici. Bu süreçte beni destekleyen Tipografi dersi hocamız Salih Denli’ ye çok teşekkür ederim.”

Yarışmada sergilenmeye değer görülen tasarımlarından bir ürün kataloğu oluşturulacak, ilgili kurumlara ve kütüphanelere gönderilecek. Ayrıca ilk 100 afiş tasarımlarından bazıları web sitesi, takvim, kartpostal, duvar resmi gibi dış mekân reklam ürünlerinde kullanılacak. Sergi takvimi ise henüz açıklanmadı.

İlgiler afişler, posterland.org adresinden incelenebilir.