21 Şubat 2018
İznik Mavi Çini ve Seramik işletmesi sahipleri Serap Ereğli ve Mahmut Çalışkan, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde İznik Çinisinin üretim aşamalarını anlattı.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Kandilli Yerleşkesi’nde düzenlediği İznik Çinisi konferansına konuşmacı olarak katılan Serap Ereğli ve Mahmut Çalışkan, konuyu seramiğin tarihinden itibaren üretim aşamalarına kadar ele aldılar. İlk seramiğin M.Ö 10 binlerde üretildiğini söyleyen Çalışkan, en eski seramik buluntularının ise Türkistan’ın Aşkava bölgesinde bulunduğunu kaydetti. Seramik ve çininin hammaddeleri hakkında da bilgi veren Çalışkan, hammaddenin özlü ve özsüz olmak üzere 2 gruba ayrıldığını belirtti.
Çini üretim aşamasının ilk kısmını gövdenin oluşturduğunu dile getiren Serap Ereğli, kendi atölyelerindeki üretimde %70-80 arasında kuvars, %8-10 aralığında kil ve %8-10 aralığında sırça kullandıklarını ifade etti. Diğer aşamaları astarlama, birinci pişirme, sırlama ve ikinci pişirme olarak sıralayan Çalışkan, her bir çini için yaklaşık 2 aylık yoğun bir emek gerektiğinin altını çizdi.
Konferans, fakülte öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi. Konferans, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’nın misafirlere hediye takdiminin ardından sona erdi.