FSMVÜ | Prof. Dr. Yalçın Çetinkaya “Fetih ve Musikî” üzerine konuştu
Prof. Dr. Yalçın Çetinkaya “Fetih ve Musikî” üzerine konuştu

Güzel Sanatlara Fakültesinin “Fethin 567. Yıldönümüne Armağan” ettiği konferanslar dizisinin yedincisine Türk musikisi alanındaki araştırmaları ile bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Çetinkaya konuk oldu.

“Fetih ve Musikî” başlığında 5 Haziran’da Zoom’da düzenlenen konferansta, Fetih öncesi Türklerde musikî geleneğinin kökenlerine değinen ve kıymetli bilgiler veren Çetinkaya, Fatih Sultan Mehmed Han’ın sanatçı kişiliğine dikkati çekerek kendi devrinde ve babası Sultan II. Murad zamanında Bursa, Edirne ve İstanbul’da yapılan musikî alanındaki çalışmaları anlattı. Fatih Sultan Mehmed’in “Avnî” mahlasıyla şiirler yazdığını, divanının birkaç kez yayınlandığını, bu divanda yer alan gazellerden 17 tanesinin bestelendiğini söyleyen Çetinkaya, bu bestelerden bir kaçını örnek olarak da sundu. Fatih döneminin her dalda olduğu gibi musikî alanında da klasik dönemi inşa eden bir yükseliş dönemi olduğunu ifade etti.