FSMVÜ | Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’ya ÖNDER Sanata Hizmet Ödülü
Haber Etkinlik Arşivi
Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’ya ÖNDER Sanata Hizmet Ödülü

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından bu yıl “ehliyet ve liyakat” temasıyla dördüncüsü gerçekleştirilen “Kültür Sanat Ödülleri” sahiplerini buldu. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve hat sanatçısı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı “Sanata Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen “Kültür Sanat Ödülleri”, 26 Aralık’ta Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 10 farklı alanda kişi ve kurumların ödüllendirildiği gecede Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, 2019 Sanata Hizmet Ödülü’nün sahibi oldu.

Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başlayan ödül töreninin açılışında Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan “ÖNDER Türk Müziği Gençlik Korosu” mini bir konser verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanı sıra sanat dünyasından birçok ismin konuk olduğu törende 10 farklı alanda ödüller verildi.

“Müthiş, derin, büyük bir kültürel mirasın üzerinde oturuyoruz”

ÖNDER Sanata Hizmet Ödülü’ne değer görülen Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı ödülü alırken yaptığı konuşmada, sanatı vasıtasıyla 25 ülke gezdiğini dile getirerek, “Dünyayı dolaştığınız zaman içinde nefes aldığınız toprakların değerlerini, tabiatın ne anlama geldiğini daha iyi anlıyorsunuz. Müthiş, derin, büyük bir kültürel mirasın üzerinde oturuyoruz. Biz o güzel mirası anlamak, doğru okumak ve anlatmak zorundayız. Buna mecburuz. Ya bunu yaparak ayakta kalacağız ya da yok olup gideceğiz.” diye konuştu.

Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı kimdir?

1953 yılında Tokat Niksar’da doğdu. İstanbul İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitiren Subaşı bu fakültenin Türk ve İslam Sanatı Kürsüsü’nde doktora dersleri aldı. Hat sanatları üzerine yaptığı çalışmalarla 1990’da doçent oldu. 1997’de Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim dalında profesörlüğe yükseldi. Hat sanatının duayen ismi merhum Hamit Aytaç’ın öğrencisi olan Subaşı, 1987-88 yıllarında Mısır’da Kahire Üniversitesi’ne bağlı olarak Türk hattatlığının izlerini araştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle hüsn-i hat derslerinin müfredat programını hazırladı. Farklı ülkelerde onlarca sergi açtı. 70’e yakın karma sergide eserleri sergilendi. İstanbul ve başka illerde 20 kadar camide kendi yaptığı hat eserleri bulunuyor. Süleymaniye ve Fatih camilerindeki tarihi hatların son restorasyonları da Subaşı’nın danışmanlığında tamamlandı.